Go Back

Wienerdej - grunddej

En lækker dej til at lave det lækreste wienerbrød af. Fyldes med dit favorit fyld - kan fryses ned så det er lige til at tage op og bages.
Forb. tid1 time
Ret: brød, kage
Servings: 1 portion
Author: Elisabeth Nielsen - Thybomad

Ingredienser

  • 1 pk gær
  • 2 dl vand
  • 2 stk æg
  • 600 g mel
  • 50 g smør
  • 1 tsk salt
  • ca 500 g smør - ca det halve af hvad dejen vejer

Sådan gør du

Dej

  • Smuldr gæren i en skål og tilsæt det kolde vand, rør gæren ud i vandet. Tilsæt mel og smuldr smørret let i melet. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen let sammen.
  • Ælt dejen ganske kort, til den er næsten sammenhængende – ikke længere. Læg dejen i en samlet klump i lidt mel, kom den i en pose eller folie og læg dejen på køl 10 min.
  • Bank det kolde smør med en kagerulle – kom lidt mel på bordet, så smørret ikke sidder så meget fast i bordet. Jeg plejer at gøre det mellem 2 stykker bagepapir.
    Bank smørret fladt og jævnt ud i et kvadrat på 15 x 15 cm og ca 1,5 cm høj. Vær omhyggelig med at den er helt firkantet og lige sidder.
  • Rul dejen ud i en kvadrat på ca 30 x 30 cm,
  • Læg smørkvadratet på midten af den kolde klump dej. Fold dejen stramt op om smørret, så det er lukket inde i dejen. bank let på dejen så smørret presses let ud i kanterne.
    Drys godt med mel på både top og bund og udrul dejen til et rektangel, der måler ca. 30 x 60 cm.

Rulning - se tegning

  • Børst dejen fri for overskydende mel og fold det en tredjedel ind over sig selv. Fold den sidste tredjedel ovenpå, således at dejen nu er foldet 1 x 3.
    Læg dejen i køleskabet i 10-15 minutter, inden der rulles 2. gang
  • Udrul den foldede, kolde dej i lidt ekstra mel til et nyt rektangel, der igen måler ca. 30 x 60 cm. Børst igen dejen fri for overskydende mel.
    fold igen dejen en tredjedel ind over sig selv. Fold den sidste tredjedel ovenpå, så dejen igen er foldet 1 x 3. Læg igen dejen i køleskabet i minimum 10-15 minutter, inden der rulles 3. gang
  • processen gentages som i første og anden rul. Dejen har nu i alt 27 lag. Læg den færdige grund wienerdej i køleskabet 10 min, inden den rulles ud til den endelige tykkelse, som skal bruges i den opskrift du vil bruge dejen til.
  • TIP når du har formet og evt. fyldt dit bagværk, kan du fryse det ned, tage det op når du skal bruge det og bage det.