Tarte Tatin – omvendt æbletærte med karamelliseret æbler
Tarte tatin er en fransk klassisk æbletærte som er bagt med æblerne nederst og vendes når den er bagt. Derfor navnet “upside down kage” Tærten består af karamel, æbler og en mørdej. Æblerne må gerne være lidt syrlige, da der er masser af sukker og fedme tilstede. Du kan også rive lidt citronskal over æblerne.
Det er vigtig at æblerne ikke skæres i for tynde og små stykker så det ikke ender ud i noget mos. Du kan forberede det hele, samles og bages inden servering.
Der er forskellige måder at lave tærten på. Nogle bruger en tarte tatin form, en pande der kan gå i ovnen eller en springform. Jeg viser det i en springform, tænker det er noget de fleste har i køkkenet. Men brug det du har.
Har du lyst til at lave en saltet karamelsovs til kan du se en opskrift HER
Tarte Tatin med æbler
Ingredienser
Mørdej:
- 200 g smør (frossent)
- 275 g mel
- 50 g flormelis
- 1 æg
- 1-2 spsk koldt vand
- ½ tsk salt
Fyld:
- 90 g smør
- 180 g sukker
- 4-5 æbler (gerne syrlige)
- 1 tsk kanel (kan undlades)
- Serves med cremefraiche eller is til
Sådan gør du
Mørdej:
- Riv det frossent smør i mel, flormelis og salt. Så det ligner revet ost vendt i mel.
- Lav en fordybning i midten og kom ægget i. Saml dejen ved at klemme den sammen mellem fingrene. Er det nødvendig tilsæt lidt vand til dejen lige er samlet. Ælt ikke dejen.
- Dejen stilles på køl ½-1 time
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir så den passer så nogenlunde til din springform. Læg den på køl igen til den skal bruges.
Fyld:
- Smelt sukker i en gryde til det er helt smeltet og har en mørk gylden farve. Det tager lidt tid og selvom det er fristende så skru ikke for meget op for varmen. (Jeg har min til at stå på 5 ud af 9 på min induktion.)Når sukkeret begynder at smelte i midten, så tag gryden op og drej den lidt rundt – rør ikke i sukkeret! Så krystalisser det og så kræver det mere varme og tid før det smelter.Man kan godt fristes til at tro at sukkeret bliver for mørk og brænder på – men det kan godt tåle at blive ret mørkt.
- Tilsæt smør og rør rundt til det er en masse.
- Skræl æbler og skær dem i både, ikke for tynde for så bliver de til mos.
- Kom halvdelen karamellen i en springform beklædt med bagepapir.
- Læg æblebåde i formen oven på karamellen, så tæt som muligt, drys med kanel og hæld det sidste karamel over. Lad det stå og køle lidt ned. (Du kan her vælge at sætte dit fyld på køl – evt. til næste dag, rulle dit låg ud, pakke det ind i film og på køl også. Så er det nemt at gå til og kræver ikke meget tid inden servering udover bagetid)
- Kom dejen på og klem det til i kanten. Prik et par huller i dejen med en gaffel eller spis kniv.
- Bages ved 210 grader, alm. ovn i ca. 30-40 minutter. Dejen skal være gylden brun.
- Når din tarte tatin er færdigbagt vendes den rundt på en tallerken eller et fad, så dejlåget nu er bund. Det gøres i en hurtig bevægelse og vær opmærksom på at der kan komme noget ret varmt saft ud af formen så du ikke brænder dig. (bruges evt. til glasering)
- Serveres med det samme og er god med lidt syrlig cremefraiche til.
revt kold smør i klar til at blive samlet mørdej klar til køl køl af inden dej kommes på låg på skal vendes Bum!
16 svar
Kan man lave kagen helt færdig, uden at bage den og så fryse den?
Jeg spørger, fordi vi er ved at drukne i egne æbler, og tænker at det kunne være lækkert til f.eks. januar, lige at kunne tage en Tarte Tain med egne æbler op af fryseren, tø den op og så bage den. Jeg kan bare ikke finde nogen steder, hvor der står om det overhovedet er en mulighed.
Hej Malene
Jeg har ikke selv prøvet det, men vil umiddelbart mene at det kan lade sig gøre. Tror du skal vente med at komme dejen over indtil æble/karamel er kølet af, så smørret ikke når at smelte og så på frys😊 Det ville jo være super nemt og lækkert👌
Lad den tø lidt op inden du bager den.
Rigtig god fornøjelse👍
Kh Elisabeth😊
Hejsa 😊
Kan tærten laves dagen før og lunes ?
Dbh Karin
Hej Karin
Jeg ville nok ikke bage den dagen før, men i stedet gøre den klar, ved at lave karamellen og æbler som i opskriften, lægge det i formen og lade det blive koldt. Kom her efter dejen på som i opskriften og dæk den med folie og stil den på køl. Så er den klar til bare at skulle bages næste dag 😊
Vh Elisabeth
Hvor mange personer er der til i den portion?
Hej Karen
Beklager det lidt sene svar.. Det afhænger jo meget af hvor store stykker du laver – men vil beregne den til ca 6 personer 😊
Rigtig god weekend☺️
Vh Elisabeth
Hej
Hvilke æbler vil du anbefale er bedst udover Belle de Boskop.
Hilsen Lone
Hej Lone
Der er rigtig mange muligheder og det er lidt en smagssag. Jeg synes personligt at det er vigtig med et æble der ikke er for sødt men har en god syre og er lidt fast i det. Har haft god held med Rød Gråsten og Elstar. Men vælger æbler ud fra årstid, hvilke der er tilgængelige og DANSK avlet. Håber det er svar nok😊😉👍
Vh Elisabeth
Det hedder karamelliserede æbler
tak for input – vi er snakker også lidt sjovt her oppe i Thy, men mon ikke det går :O)
Hej Elisabeth
Hvor stor er den springform du bruger?
Vh Jacqueline Elise
Hej Jacqueline
Den er ca 22-24 cm i diameter.
God fornøjelse 😊🙌
Vh Elisabeth
Hej. Ville gerne vide hvad gør du med den anden halvdel af karamelsovsen
Hejsa
Det står beskrevet i punkt 4 og 5. Jeg kommer halvdelen af karamelsovsen i min form, lægger æblerne i, kommer det sidste karamel over æblerne og dejen til slut. håber det giver mening😊
Ellers kan du sagtens komme alt karamelsovsen i først, derefter æbler 👌
Håber det lykkes og god weekend 😊😊😊
Vh Elisabeth
Super lækker med is 👏👏
Hej Lissa
Ja is til, er som et match in heaven – jeg er glad for at du kan li’ opskriften og tak for de 5 stjerner!
Rigtig god dag!
Vh Elisabeth