Saftigt Rugbrød med surdej – propfuld af velsmag
Jeg har længe lavet mit eget rugbrød og skal jeg være ærlig synes jeg det er ligeså godt som bagerens. Der er også en vis tilfredsstillelse i selv at have lavet det 🙂 Når først du har prøvet at lave dit rugbrød selv, vil det fremover være favoritten – det kan jeg næsten godt love dig!
Det kræver noget surdej, forme og lidt tålmodighed – men sådan er processen når der arbejdes med surdejsbrød ;O)
Opskriften her er en jeg har brugt meget tid på at lave, indtil jeg er blevet helt tilfreds… Og Synes den er lige der, hvor jeg gerne vil have mit rugbrød ;O) – Rigtig god fornøjelse!
Mangler du en opskrift på opstart af surdej kan du finde den lige her.
Se også mine andre opskrifter med surdej: GRYDEBRØD – NEMME BOLLER – KANEL GIFLER
Thyboens Rugbrød med surdej
Ingredienser
Dag 1
Iblødsætning af kerner:
- 7 dl vand
- 350 g knækkede rugkerner
- 200 g hørfrø
- 100 g solsikkekerner
Forberedelse af surdej:
- 3 dl aktiv surdej
- 1 dl vand
- 450 g rugmel
Dag 2
- 150 g rugmel
- 30 g salt
- 1 øl, gerne mørk (kan erstattes af vand)
- 2 spsk malt sirup (eller mørk sirup)
- 1-2 spsk neutral olie, til at smøre rugbrødsformene med (eks. raps eller solsikke olie)
Sådan gør du
Dag 1
- Bland knækkede rugkerner, hørfrø, (evt. solsikkekerner) og vand i en skål. Lad det stå ved stuetemperatur til næste dag.
- Rør surdej, rugmel og vand godt sammen i en anden skål og dæk dejen med et klæde. (plejer at lade blandingen stå i røremaskinen og dække den med et viskestykke) Lad også dette stå til næste dag (12-24 timer).OBS. Dejen bliver lidt tør, det er ok.
Dag 2
- Hæld øl i surdejsblandingen lidt ad gangen og rør godt til der ikke er klumper.
- Iblødsætningen med kerner og hørfrø, samt ingredienser til dag 2 tilsættes og det hele røres godt sammen.Vil du have et lidt mere mørkt rugbrød, kan du til sætte 2 spsk malt sirup. Er ikke nødvendigt, men er med til at understøtte smagen og en mørkere farve. Du kan som alternativ bruge lidt almindeligt mørkt sirup.
- De to forme smøres godt i olie og dejen fordeles i formene.
- Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 4-5 timer overdækket med et viskestykke.
- Bages i forvarmet ovn ved 180 grader, (almindelig ovnvarme) i 1 time og 20 minutter Rugbrødets midte skal have en kerne temperatur på mindst 97 grader, hvis du er i tvivl.
- Vend de to varme brød ud af formene og lad dem køle af på en riste, på hovedet.Skær ikke i brødet, før end det er helt afkølet.
7 svar
Hej Elisabeth
Jeg er klar til at afprøve din opskrift, for det ligner et meget lækkert rugbrød. Jeg er dog i tvivl om en øl er 33 cl eller 50 cl !? 🤔
Hej Anita
Super godt spørgsmål – det er 33 cl. God fornøjelse😊👍
Kh Elisabeth
[…] også mine andre opskrifter med surdej: RUGBRØD – NEMME BOLLER – […]
Hvor store er dine forme? Jeg vil gerne bruge min Eva Rugbrødsform – der er 3 ltr..
Hej Vivi
Mine forme er på 2,5 liter så der er ikke meget forskel😊
Rigtig god fornøjelse 👍
Vh Elisabeth
Kære Thybomad
Jeg siger tusind tak for din helt fantastiske opskrift på rugbrød – 1000 gange bedre end den hos bageren. Den er nem at gå til og smager helt fantastisk. Jeg bager to af gangen, og de kan sagtens holde sig en uge. Den sidste er lige så svampet og lækker som den vi tager ud af ovnen på 3. dags processen.
Mange hilsner fra Anette og John
Hej Anette
Selv tak 😊 Hvor er det bare dejligt at I kan lide opskriften – der blev også prøvet en masse af og justeret mange gange, inden jeg syntes opskriften var lige der, hvor den skulle være, så bliver så glad indeni, når jeg læser din kommentar 🥰
Vh Elisabeth