Wiernerdej til wienerbrød- grunddej
Wienerdej er bare så lækkert og kan bruges til en masse forskelligt wienerbrød. Mange tør ikke selv at gå i gang med at lave dejen, fordi de mener den er for svær. Hvis bare du holder dig til mine tip her i opskriften – burde det ikke gå galt og du vil finde ud af; “var det virkelig ikke svære” Der er et par faldgrupper du skal undgå:
Ælt ikke dejen for meget, selvom det er fristende.
Pak dejen godt og stramt om smørret, uden huller i dejen.
Hold dine ting kolde, fra start til slut.
Vær omhyggelig, det betaler sig!
Du kan bruge wienerdej til mange ting f.eks fastelavnsboller, spandauer, wienerstænger, wienerkagemand og et utal af forskellige udgaver af wienerbrød. Oftest fyldes wienerbrød med alt muligt lækkert som creme, marmelade, frugt kompot, remonce, chokolade eller hvad hjertet nu begærer.
Se mine opskrifter fastelavnsboller her og spandauer her
Wienerdej – grunddej
Ingredienser
- 1 pk gær
- 2 dl vand
- 2 stk æg
- 600 g mel
- 50 g smør
- 1 tsk salt
- ca 500 g smør – ca det halve af hvad dejen vejer
Sådan gør du
Dej
- Smuldr gæren i en skål og tilsæt det kolde vand, rør gæren ud i vandet. Tilsæt mel og smuldr smørret let i melet. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen let sammen.
- Ælt dejen ganske kort, til den er næsten sammenhængende – ikke længere. Læg dejen i en samlet klump i lidt mel, kom den i en pose eller folie og læg dejen på køl 10 min.
- Bank det kolde smør med en kagerulle – kom lidt mel på bordet, så smørret ikke sidder så meget fast i bordet. Jeg plejer at gøre det mellem 2 stykker bagepapir.Bank smørret fladt og jævnt ud i et kvadrat på 15 x 15 cm og ca 1,5 cm høj. Vær omhyggelig med at den er helt firkantet og lige sidder.
- Rul dejen ud i en kvadrat på ca 30 x 30 cm,
- Læg smørkvadratet på midten af den kolde klump dej. Fold dejen stramt op om smørret, så det er lukket inde i dejen. bank let på dejen så smørret presses let ud i kanterne. Drys godt med mel på både top og bund og udrul dejen til et rektangel, der måler ca. 30 x 60 cm.
Rulning – se tegning
- Børst dejen fri for overskydende mel og fold det en tredjedel ind over sig selv. Fold den sidste tredjedel ovenpå, således at dejen nu er foldet 1 x 3. Læg dejen i køleskabet i 10-15 minutter, inden der rulles 2. gang
- Udrul den foldede, kolde dej i lidt ekstra mel til et nyt rektangel, der igen måler ca. 30 x 60 cm. Børst igen dejen fri for overskydende mel.fold igen dejen en tredjedel ind over sig selv. Fold den sidste tredjedel ovenpå, så dejen igen er foldet 1 x 3. Læg igen dejen i køleskabet i minimum 10-15 minutter, inden der rulles 3. gang
- processen gentages som i første og anden rul. Dejen har nu i alt 27 lag. Læg den færdige grund wienerdej i køleskabet 10 min, inden den rulles ud til den endelige tykkelse, som skal bruges i den opskrift du vil bruge dejen til.
- TIP når du har formet og evt. fyldt dit bagværk, kan du fryse det ned, tage det op når du skal bruge det og bage det.
2 svar
Er det en speciel type mel der skal anvendes. Hvad smørret der skal bruges. Er det en speciel type smør du vil anbefale.
Hej Janniie
Jeg bruger helt alm hvedemel. Det er vigtigt at du bruge rigtig smør, altså ikke et blandings produkt. Bruger altid blokken fra Lurpak.
Vh Elisabeth