Pizzadej langtidshævet – grundopskrift
Vil du gøre dig umage med at lave en god pizzadej så brug denne opskrift og du vil aldrig lave den på andre måder;O)
Det kan måske virke besværlig, men egentlig kræver det bare lidt planlægning og at du laver aftenen før du skal bruge den. Så er det egentlig ret nemt at gå til næste dag, hvor dejen er klar når du skal bruge den. Dejen skal heller ikke røres/æltes i lang tid, bare samles.
Kan kun sige – prøve det!
Pizzadej Langtidshævet – grundopskrift
Antal: 3 stk
Ingredienser
- 700 g mel hvede, durum, tipo 00 m.m.
- 2 g gær ca. på størrelse med en hasselnød
- 6 dl vand
- ½ spsk olie
- 2-3 tsk salt
Sådan gør du
Aften før
- Hæld vandet i en skål og opløs gæret der i.
- Tilsæt olie, lidt af melet og salt – rør det godt rundt. Tilsæt derefter mel løbende indtil dejen føles rigtig. Den må gerne være lidt våd og du skal ikke ælte og røre din dej i lang tid, bare samle den.
- Lad det hæve natten over 10-12 timer overdækket med viskestykke, ved stuetemperatur.
Morgen
- Brug en dejskraber til at vende dejen hurtig i skålen, dæk af med folie og stil den i køleskabet
2 timer før spisetid
- Kom dejen ud dejen på bordet der er drysset med mel og del den i 3 stykker, der skal formes så nogenlunde til kugler.Smør dejen i olie og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De hæver op, så de må ikke stå for tæt på hinanden. dæk til med folie eller et viskestykke.
- Rul dine bunde ud med en kagerulle eller brug strække metoden som er bekrevet nedenfor.
- Kom dit fyld på pizzaerne og bag dem i en forvarmet ovn på 240 grader i ca. 12 min – eller til bunden er sprød og kanterne har fået en gylden brun farve.
Tip
- Jeg bruger en pizzasten som står i bunden af ovnen som står på både varmluft og bundvarme (pizzafunktion på min ovn). Bager dem én af gangen. Så er der altid varm pizza. Du kan også komme stenen på grillen og bage dem der – det bliver de kun ekstra lækker af ;O)Tit spiser vi kun 2 pizzaer, så kommer den 3. i fryseren efter den er bagt og kølet af, så er der nem aftensmad og nem at varme op. Ellers laver jeg brød af dejen til 3. pizza.
Strække metoden
- Hvis du gerne vil trykke/strække din pizza i stedet for at bruge kagerullen. Så prøve at tage en stor skål, vend den med bunden i vejret, drys den og din dej godt med mel, læg dejen på, træk/tryk din pizza forsigtig ned over skålen så får du en lækker tynd pizza med lækker skorpe – øvelse gør mester ;O)
6 svar
Dejen står til hævning nu. Må indrømme at jeg efter et par timer har tilsat ret så meget ekstra mel. Med forbehold for at jeg ikke ved hvordan dejen udvikler sig, så så den meget flydende ud – og umulig at forme til noget som helst.
En hydration på 85 procent virker meget høj. Eller er der noget der er gået helt galt for mig?
Hej Christoffer
Jeg står ikke og udregner hydration når jeg bager, så teknisk er jeg ikke😉 Jeg prøver mig frem til jeg finder noget som jeg synes virker for mig. Håber du havde held med dejen og det lykkes for dig😊🍕
God weekend ☀️
Jeg kan ikke selv fylde hullet mellem “lav kugler” og indtil der ligger en flad pizza på pladen.
Hvad gør man der?
Jeg ved ikke hvordan man strækker eller om de selv falder ned til at fylde pladen…
Håber du kan hjælpe mig.
Hej Christian
Enten ruller du den bare ud med en kagerulle eller læg dejen ovenpå på en skål som vender med bunden i vejret. Så kan du strække dejen nedover ved at trykke/hive den nedover skålen med dine hænder. Håber det er svar nok :O) Vil forsøge at lave en video hvor jeg viser det næste gang jeg laver pizza. Pøj Pøj med forsøget.
Venlig hilsen Elisabeth
Der er en super opskrift. Og … dejen et let at arbejde med.
hej Jesper
Dejligt du kan li´opskriften! :O)